Når jeg bager glutenfrit brød vil jeg helst bage af naturligt glutenfrit mel som f.eks. boghvedemel, rismel, hirsemel, quinoamel, kikærtemel mm og så skal brødet have næsten samme konsistens som brød bagt af hvedemel.
Da jeg startede med at bage glutenfrit brød endte jeg ofte med et tørt, tungt brød eller boller der smuldrede og var smagsløse. Det kunne da spises, men også kun lige næsten….
Så jeg søgte viden og fandt den. Jeg har ladet mig inspirere af Mette Maries Kitchen, Umahro Cadogan og Nina Sommer. Jeg har set på, læst om og lyttet til hvordan de gør og har samlet deres fif i een opskrift der bare fungerer. Den deler jeg her på bloggen fordi disse glutenfri boller, til dato er de lækreste glutenfri boller jeg har bagt. Efterfølgende er jeg vendt tilbage til opskriften mange gange. Og den fungerer. Hver gang.
En kæmpe stor tak til Mette Maries Kitchen, Umahro Cadogan og Nina Sommer, for at I deler af jeres store viden til gavn for os alle. Under opskriften linker jeg ovenstående. Måske kan du også finde god inspiration i linkene.
Men nu til glutenfri grove boller:
- 4 dl. lunken vand
- 3 spsk. Husk/loppefrøskaller
- ½ pakke gær
- 1 dl. surdej (kan udelades, se hvordan du laver surdej i bunden af indlægget, kan også erstattes med et surmælkeprodukt)
- 1 dl. solsikkekerner
- 1 dl. græskarkerner
- 1 dl. hørfrø
- 1 dl. boghvedemel
- 1 dl. majsmel
- ½ dl. kartoffelmel
- 2 spsk. olivenolie
- 1 æg – kan udelades men gør bollerne en smule mere luftige og proteinrige
- ½ tsk. stødt kardemomme
- 1 tsk. stødt koriander
- 2 tsk salt
- 1 spsk. honning
Rør 4 dl. lunken vand med 3 spsk. Husk og ½ pakke gær. Lad det stå og tykne i ca. 10 minutter. Tilsæt nu 3 dl. kerner (og evt surdej) og rør det godt sammen. Nu skal der røres mel, olie, æg og krydderier, salt og honning i dejen. Det hele røres godt sammen. Brug evt. en elmikser med dejkroge.
Lad dejen hæve i 1 – 2 timer. Tænd for ovnen på 240 grader varmluft, så den er varm når bollerne er klar til at blive bagt.
Vælt dejen forsigtigt ud på et (glutenfri) meldrysset bord og skær dejen ud i passende stykker. Vær obs på at dejen ikke bliver trykket sammen. Der blive 10 – 12 boller af denne her portion. Placer bollerne på en bageplade med bagepapir, drys dem med lidt mel og sæt bollerne ind i en 240 grader varm ovn med det samme. Bag bollerne ved 240 grader i ca 15 minutter, skru varmen ned på 200 grader alm. ovn og bag bollerne færdige i 20- 25 minutter. Afkøles på en bagerist og skæres først når de er kolde.
Tænk på følgende i forbindelse med glutenfri bagning:
- Husk/loppefrøskaller, gær, honning og æg i fællesskab giver en luftig bolle
- Kernerne giver noget at tygge på
- Da glutenfrit brød ikke indeholder gluten… ha ha…. kompenseres der for dette, ved at bruge kartoffelmel
- Så er der mange der ikke bryder sig om smagen af naturligt glutenfrit boghvedemel, rismel, hirsemel etc. Det dækkes der over ved at krydre med f.eks. stødt kardemomme, fennikel, koriander
- Og til sidst….det er vigtigt at ovnen er MEGET varm de første ca. 15 minutter da det danner en sprød skorpe
- Og til allersidst … det er bedst at bollerne er kolde inden de skæres over, da de ellers kan virke klæge
Spises med rigtigt smør og måske en god lagret ost.
Surdej som kan udelades fordi det tager et par dage at lave den: Hvis du vil bruge surdej så start med at røre 2 dl. lunken vand med 2 dl. glutenfrit mel og 1 stor tsk. honning i glas med skruelåg. Lad det stå fremme på køkkenbordet i 2 – 3 dage til det dufter surt. Efterfølgende skal surdejen fodres med lidt mel ca. en gang om ugen, samt en smule vand og opbevares på køl. Når du skal bruge surdejen kan du tage den ud i stuetemperatur nogle timer/dagen før du skal bruge surdejen. Hvis du ikke bruger surdej, skal du have lidt mindre mel i dejen.
http://mettemaries.com/ Her finder du vej til Mette Maries univers af opskrifter og til hendes butik i Fredensborg. Mette Maries Kitchen er også på youtube hvor du bla. kan se hvordan hun laver surdej.
http://www.umahro.dk/ Umahros hjemmeside som også linker til hans podcast, der varmt kan anbefales.
http://heartbeats.dk/talks/ Link til det podcast hvor Umahro taler med Nina Sommer om bl.a. gluten. Du skal først finde Sundhedsrevolutionen og derefter optagelsen med Nina Sommer. Kan desværre ikke linke direkte. Nina Sommer har også et naturlig glutenfrit bageri med café og købmand i Silkeborg. Følg hende på facebook på Glutenfri Zone