Chiagrød gluten og mælkefri – rig på fibre og gode fedtsyrer

Chiagrød på bær bund

Chiagrød på bær bund

Jeg er vild med chiagrød. Spiser det som morgenmad, som et lille lækkert mellemmåltid, når jeg er sulten for hyggens skyld, som lørdags slik som…. jeg kunne blive ved. Men hemmeligheden bag chiagrød er, at den skal laves med kærlig omhu og toppes med knas og gode sager. Så er det en himmerigsmundfuld.

Min erfaring er, at enten elsker du chiagrød, eller også kan du simpelthen ikke have det. Her vil jeg lære dig at elske det.

Først en kort præsentation af de små frø som er utrolig rige på protein, omega 3 fedtsyrer og fibre. Derudover indeholder chiafrø mange antioxidanter. Det smarte ved chiafrø er at de suger væske og dermed kan bruges til f.eks. marmelade, hvor du vil spare på sukkeret eller i en frikadellefars, hvis du vil undgå hvedemel. Win. Win. Så hvis du ikke allerede bruger chiafrø i din daglige madlavning så sæt i gang.

Da jeg startede med at spise chiagrød lavede jeg den på chiafrø og vand… det kom jeg aldrig til at holde af. Hvis jeg så tilsatte lidt piskefløde og toppede med jordbær, var det straks en anden sag. Men piskefløde på daglig basis er nok ikke lige det smarteste, har derfor udviklet på opskriften. Here we go….

I al sin enkelthed blander du:

 • 2 – 3 spsk. chiafrø
 • ca 2 dl. væske – læs plantemælk

i et glas med låg, og rører i det et par gange de første ca 10 minutter. Så sætter du chiagrøden på køl til den skal bruges. Bom. Spis med lækker topping, se senere i teksten.

Chiagrød 3 forsøg

Chiagrød 3 forsøg

Jeg vil anbefale dig at den væske du rører i chiafrøene er plantemælk. Det giver så meget mere smag og ikke mindst mæthed. Du kan købe mandelmælk, rismælk eller anden plantemælk du godt kan lide. Her må du prøve dig frem. Du kan også lave den selv, klik her og se hvordan. Det er nemmere end det lyder, og din egen plantemælk er rigere på næring og uden sukker, stabilisatorer mm. og så er det billigere.

Om morgenen hælder jeg kogende vand over nogle frosne bær i en lille skål og moser dem lidt med en gaffel efter vandet er hældt fra. Bærrene kan evt. sødes med birkesød, kokossukker, rørsukker eller stevia. Ovenpå de moste bær kommer jeg ca 1/3 af min, nu faste, chiagrød og så topper med det jeg har allermest lyst til netop den dag. Det kan f.eks. være:

 • grofthakkede paranødder
 • hampefrø
 • kakaonibs
 • kokosflager
 • morbær
 • blåbær
 • æbletern
 • og så er jeg VILD med granatæblekerner, så det har jeg næsten altid på min chiagrød
Chiagrød med blåbær

Chiagrød med blåbær, granatæblekerner og æbler

Hvis grøden er lidt tyk kommer jeg ekstra plantemælk over min portion, eller rører det i chiagrøden.

Det var den enkle version af chiagrød. Caroline Fibæk har inspireret mig til også at lave en fyldig chiagrød, og her er vi henne i noget der virkelig mætter godt.

Til den fyldige chiagrød starter du igen med:

 • 2 – 3 spsk. chiafrø
 • ca 2 dl. plantemælk

men så tilsætter du yderligere:

 • 1 spsk. nøddesmør, f.eks. cashewnøddesmør, mandelsmør, peanutbutter
 • 1 spsk. havegryn (glutenfri hvis du ønsker)
 • 1 – 2 spsk. kokosmælk
 • 1 – 2 spsk. hampefrø

i blandingen. Det hele røres godt sammen, stilles på køl og spises i løbet af 3 – 4 dage med samme topping som nævnt ovenfor.

Hvis du vil have lidt mere smag på din chiagrød kan jeg anbefale at blende plantemælk med jordbær og hælde over eller blende plantemælk med banan, frisk gurkemeje og ingefær. Det er faktisk kun fantasien der sætter grænser.

Chiagrød med jordbærmælk

Chiagrød med jordbærmælk

 

Chia grød med gylden plantemælk

Chia grød med gylden plantemælk

og når du er tryg med chiagrøden og er begyndt at elske den, så kan du altid udvide til at lægge den i lag med bær og andet superfood gejl

Chiagrød i lag

Chiagrød i lag

eller hvorfor ikke bare mikse den med jordbær og vanilje og bruge den som creme til frugtsalat to go.

Chiagrød til frugtsalat

Chiagrød til frugtsalat

Mmmmm bliver helt sulten, tror lige jeg skal have mikset lidt fyldig chiagrød…..

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *