Se med hvad jeg spiser i løbet af en helt almindelig mandag. Billederne taler næsten for sig selv, jeg har dog skrevet en kommentar i forbindelse med hvert billede.
Jeg bruger sjældent opskrifter til mine salater, tager i stedet udgangspunkt i det vi har i køleskabet og topper med noget sødt, noget knas eller lignende. Sødt kan være friske bær, lidt æble i tern, eller rosiner der har ligget i blød i vand. Knas kan være nødder, frø eller kerner. Mandler, solsikkekerner og hasselnødder bliver lækre hvis de ligger i blød i lidt vand. Nogle gange rister jeg nødder, frø og kerner varsomt. Varsomt for at bevare de gode fedtsyrer i kernerne og ristet fordi smagen bliver mere intens når nødder, frø og kerner ristes.
Morgenmad
Min morgenmad består ofte af grønsager med enten kød eller fisk fra aftensmaden, hvis der ikke er noget kød eller fisk tilbage fra aftensmaden, spiser jeg i stedet 1 – 2 stk. æg. Antallet afhænger af størrelse på ægget og min appetit
På min morgenmads tallerken er der her et miks af: dampede blomkål (rester fra aftensmaden), salatblade, æbler i tern, persille og blåbær. Mine salater får ALTID et skvis god koldpresset olie og enten citronsaft eller lys balsamisk eddike, samt lidt havsalt og friskkværnet peber. Denne dag var der æg til morgenmad. Mine æg er altid blødkogte eller let stegte med blød blomme, så mine cellemembraner får glæde af fedtstoffet lecitin der findes i æggeblommen.
Jeg drikker et STORT glas med yerba mate te hver morgen, yerba betyder urt, så i daglig tale kalder jeg den bare mate-te. Tidligere drak jeg kaffe, men da kaffe udfordrer min stress respons maks, gemmer jeg kaffen til særlige lejligheder.
Jeg er vild med mate-teen som let opkvikkende og et godt og sundt alternativ til kaffe. Den indeholder en smule koffein, men mit system kan bedre klare mate-te end kaffe. Der er mange gode aktive stoffer i mate-teen, mange af dem er identiske med de stoffer der er i grøn te.
Formiddag
For tiden arbejder jeg hjemme, hvilket betyder at jeg oftest sætter mig foran min computer 8.30, hvor min arbejdsdag starter. For det meste tager jeg resten af min morgen te med foran computeren, men har også altid en flaske vand med. Nogle gange er jeg så heldig at have en rest juice fra dagen før, så tager jeg også den med så jeg lige får fyldt lidt flere grønsager på kroppen.
Frokost
Ved 12 – 12.30 tiden begynder jeg at blive sulten og det er tid til frokost. Det er nemt for mig, der arbejder hjemme, at lave en smuk tallerken med en masse grønsager, men det er også muligt at gøre det samme, hvis du har brug for at tage frokost med på arbejde. Tilbered og pak maden dagen før ifm. aftensmaden så du ikke skal stå med hele balladen om morgenen.
Denne mandag bestod min frokost af salatblade fra hjertesalat, med røde grapefrugt både, skiver fra en lille grøn squash, agurk, og sorte oliven. Til frokosten har jeg toppet min salat med små stykker hellefisk, som jeg har rullet let sammen. Igen er der en god koldpresset olie, noget syrligt, salt og peber over salaten og jeg fylder min vandflaske op igen.
Ifm. med frokosten går jeg gerne en tur, for lige at blive rørt lidt, få noget dagslys og frisk luft. Ofte går turen til Brugsen, så jeg både bliver luftet og der bliver handlet det vi mangler ved samme lejlighed.
Da jeg overvejende arbejder med mad, bruger jeg nu noget tid på at lave forsøg eller forberede familiens mad til de kommende dage. Vi har altid små glas stående på køl med fx hampegrød, hjemmelavet Nutella, persilleolie, hummus, mayonnaise, dip og saucer, iblødsatte nødder, frø og mandler, iblødsat tørret frugt etc. og jeg skyller og skræller ofte grønsager og opbevarer på køl så det er nemt at smide grønsager ind i ovnen sammen med fx en kylling eller en steg når det er ved at være aftensmad tide og vi også skal køre teenager til sport og selv have gang i noget træning. Det gør madlavningen nem og overskuelig.
Jeg snitter aldrig vores grønsager, da jeg syntes det bliver for vådt. Men at få pakket ud og få skrællet letter arbejdsgangen omkring aftensmåltidet betydeligt.
Eftermiddag
Ud på eftermiddagen kommer min mand hjem fra arbejde og lige netop denne dag var der en lækker kage tilbage fra min fødselsdag, så her nyder jeg sammen med min mand, en lille kop koffeinfri kaffe fra Clipper sammen med en skøn, skøn snickerskage… fuldt loadet med smør, sukker, peanuts og mørk chokolade.
Træning
To – tre dage om ugen træner jeg HIIT træning, hvilket er noget nyt. I forbindelse med mit stress kollaps for år tilbage mistede jeg evnen til at træne med høj intensitet. Jeg har derfor de sidste år været rigtig god ved mig selv. Sørget for at gå tidligt i seng, har spist en masse god protein til alle måltider sammen med en masse grønsager. Som udgangspunkt undgår jeg kaffe, sukker og gluten. Kort sagt har jeg lært at mærke efter og har valgt leve på en måde, så min krop endelig er ved at finde tilbage til sig selv. Og det er helt fantastisk at kunne træne og svede igen uden at blive dårlig bagefter.
Ifm. træning drikker jeg igen en halv liter vand og nogle gange tager jeg et scoop proteinpulver blendet eller rystet sammen med fx kakao og banan. Træningsmåltidet er kun aktuelt hvis jeg er sulten og det varer et par timer inden aftensmaden står på bordet. For det meste suser jeg hjem i bad og sætter mig til aftensmåltidet derefter.
Aftensmad
Her på denne dag er aftensmaden en champignon postej serveret med grøn salat, dampede gulerødder, en rest dampet blomkål, kartofler og tzatziki.
Det kunne også have været:
- dansk bøf med rødbederåkost og en klat mayonnaise
- en hel kylling bagt i ovn med en masse grønsager ved siden af, en dåse flået tomat og en dåse kokosmælk…..
- varsomt bagte fiskefileter med stegte tomater og quinoa
- kyllingebryst i karry/kokos serveret som ris taffel med en fyldig råkost
- frikadeller med saltkartofler og en mikset salat
det afhænger af hvad der lige er i køleskabet den dag … og hvem af os der laver maden.
Men helt sikkert er det at vi næsten altid laver ekstra grønsager så vi har til madpakker, morgenmad og frokost dagen derpå.
Håber du blev inspireret.