Jeg har i mange år haft det lidt stramt med linser. Så jeg øver mig og denne lækre opskrift på daal gør det meget nemmere at holde af disse små sunde, protein og fiberrige linser.
Her har jeg ladet mig inspirere af Anne Hjernøes bog “Stærk let & mæt” hvor daal indgår som en frokostret. Som frokost tager det lidt tid at lave, men hvis du laver det som aftensmad i dobbelt portion er det nemt at lave en lækker portion frokost dagen efter.
Lige netop denne opskrift har en passende smag af krydderier og sødme fra løg og sød chilisauce, som jeg syntes klæder retten rigtig godt.
Daal skal have selskab af noget stærkt og noget sødt. Det får den her i tilbehøret som er syltede rødløg og tzatziki, samt lidt ekstra grønt i form af marineret spidskål. Jeg har også toppet med oliven og brøndkarse, fordi jeg syntes det ser smukt ud.
I Anne Hjernøes opskrift indgår socca, som er pandekager lavet på kikærtemel. Lever du glutenfrit, eller gerne vil spare på stivelsen fra korn, er socca en super god afveksling fra naan-brød som man typisk vil spise til daal.
Denne opskrift rækker til 4 portioner:
- 4 løg – hakkede
- 2 – 3 spsk. olivenolie
- 4 tsk. stødt spidskommen
- 4 tsk. stødt koriander … stødt koriander smager meget anderledes en frisk koriander … just saying …
- 2 dl. røde linser – skyl dem og lad dem dryppe af
- 8 – 10 dl. bouillon
- 4 tsk. sød chilisauce
Varm olien op og svits løgene ved middel varme i 5 – 8 minutter.
Tilsæt spidskommen og koriander og lad krydderierne stege med i et minuts tid.
Kom nu linserne i gryden og steg dem igennem med løg og krydderier i et par minutter.
Tilsæt bouillonen lidt efter lidt og lad retten småkoge så linserne optager den, og tilsæt så yderligere bouillon til du syntes daalen har en passende konsistens. Pas på den ikke bliver for tynd, det er altid nemmere at gemme lidt bouillon og tilsætte ekstra, hvis du varmer op til et senere måltid. Daal bliver tykt når det står.
Smag til med sød chilisauce, evt. salt og friskkværnet peber.
Syltede rødløg
Jeg bruger syltede rødløg til rigtig mange ting. På salater, pølser i svøb, på madder, til frikadeller og her også til daal. Syltede rødløg fortjener sit faktisk eget indlæg, men nu kommer de lige med her.
- 1 del eddike
- 1 del sukker
- et par nip salt
- rødløg i skiver
- evt. sennepskorn – kan udelades
Kog eddike og sukker op og kom de skivede rødløg i og giv dem et hurtigt opkog. Lad løgene køle af i væden, kom på glas og på køl. De kan nemt holde sig i et par uger, hvis de ikke er spist inden.
Hvis du gerne vil have mængde på, vil det passe med
- 1½ dl. eddike
- 1½ dl. sukker
- 3 – 4 rødløg
- 1 spsk. sennepskorn
Samme fremgangmåde som ovenfor.
Socca – kikærtepandekager
- 2½ dl. varmt vand
- 3 spsk. smør eller kokosolie – jeg syntes at smør klær socca vildt godt
Lad smørret smelte i det varme vand og tilsæt:
- 90 gram kikærtemel – kan købes i indvandrerbutikker eller helsekosten
- 1 lille tsk. havsalt
Pisk det hele godt sammen og steg til lækre – gerne små – pandekager som du kan pakke daalen og tilbehøret ind i, så det spises som fingermad.
Du kan godt røre dejen sammen om morgenen og bruge den til aftensmad. Men den kan nemt steges med det samme.
Nogle kommer lidt hakket grønt i socca dejen. Fx porre, rødløg, spinat, grønkål etc.