Følelsen af at være på forkant med min hverdagsmad kan jeg godt lide. Bruger derfor et par timer hver uge, på at forberede salater, svitse, dampe eller bage grønsager, mikse dressinger og tilberede kød, så jeg altid kan få et lækkert måltid, også når det skal gå lidt hurtigt.
Jeg starter med at tjekke køleskab og grønsagsskuffe for eventuelt indhold der trænger til at blive brugt.
Her blev det til et rødkål, en rest rødbede – æble råkost, en squash og en knoldselleri.
Rødkålen rev jeg fint med en gammeldags ostehøvl og miksede den med appelsinbidder, lidt god olie, salt og peber. Smag til om der evt. skal mere syre på. Du kan også bruge citron og citron skal her. Hvis du har lidt solbær syltetøj eller ribsgele giver det også en fin fylde til en rødkålssalat. Blåbær og valnødder er også godt her. Det sidste tilsætter jeg dog først når jeg skal spise salaten.
Squashen skar jeg i tykke skiver på langs og svitsede i lidt olie. Herefter lidt citronsaft henover. Lidt salt eller Soya smager også godt på squashskiver. Har du en rest økocitron kan du også bruge skallen til stegte squash.
Knoldselleri blev skåret i tern, lagt på bagepapir med lidt olie og salt, blev bagt i ovn ved 220 grader i ca. 20 minutter. Derefter vendte jeg dem i en blanding af peanutbutter og olie, men det var ikke lækkert efter et par dage i køleskabet. Fremover vil jeg nøjes med at bage dem med olie og salt og gemme dem naturel. Hvis du er til feta ost er det godt at drysse over ved servering. Sesamfrø klæder også selleri rigtig godt.
Rødbede – æbleråkosten blev tilsat lidt ekstra rødbede og smagt til med citronsaft og skal.
Alle mine lækre frembringelser kom på glas og i køleskabet.
Nu er det bare at tage det frem du har lyst til, evt. toppe med bær, nødder, frø eller kerner og så arrangere det smukt på tallerkenen eller i en madkasse to go.
…. og så er der jo oprydningen….
…. og stegen fra øverste billede ….
Når jeg finder en lækker steg, f.eks. en culotte, krydrer jeg den godt. Spidskommen, koriander, oregano, salt og peber kan jeg godt lide og så ind i ovnen med dyret…. Efter bruning ved 250 grader i ca. 15 minutter, kommer jeg vand knapt halvt op omkring stegen, for at få en god fond. Se stegetid på indpakningen, afhænger af størrelsen på stegen, stegetermometer skal vise max 60 grader. Med sådan en steg har vi altid en god base for et aftensmåltid til hele familien og resterne giver lækkert pålæg til frokosten, som skiver til salaten i madkassen eller som nem morgenmad. Og fonden lader jeg køle ned, piller fedtet af og fryser resten til tomatsauce, suppe eller andet der kræver smag.