Knækbrød – glutenfri & proteinrige

Knækbrød og chokolade spread

Disse små lækre knækbrød har jeg forsøgt at optimere, så de indeholder meget protein, men stadig har bevaret den smag det giver når kulhydratindholdet er højt. Det har jeg gjort ved at bruge quinoa og peanutmel i stedet for f.eks. ris og majsmel, men du kan sagtens bage knækbrødet med det mel og de kerner du har.

Både familie, venner og kolleger er vilde med denne udgave, så den får I lige.

1 dl. chiafrø sættes i blød i 2 dl. vand i ca. 10 minutter (kan erstattes med hørfrø)

Mens chiafrøene gelerer kan du finde de andre ting frem og blande dem sammen i en større skål:

  • 1 dl. solsikkekerner
  • 1 dl. sesamfrø
  • 1 dl. quinoa mel Vedr. meltyper, se den fremhævede skrift herunder.
  • 1 dl. peanut mel
  • 1 dl. knækket boghvede
  • 1 dl. koldpresset olivenolie
  • 1½ tsk. havsalt
  • 6 tsk. Husk
  • evt. 1 tsk. bagepulver (se tekst i bunden)

Som I kan se af ingredienslisten bruger i alt jeg 3 dl. mel af forskellig slags. Det kan i princippet erstattes af hvilken som helst mel du ønsker. Bruger du hvedemel bliver dine knækbrød ikke så fiber og proteinrige og så indeholder de gluten. Bruger du rismel eller majsmel bliver dine knækbrød glutenfrie, men de vil ikke indeholde lige så meget protein, som hvis du bruger quinoa og peanutmel. Peanutmel er dyrt og kan erstattes af f.eks. kikærtemel. Det vigtigste er at din portion indeholder i alt 3 dl. mel, så kan du mikse og blande efter lyst og hvad dine køkkenskabe indeholder, resultatet vil stadig blive lækre sprøde knækbrød, men smagen vil naturligvis variere efter meltype.

Bland det hele i en skål og tilsæt de opblødte chiafrø/hørfrø. Det bliver til en klistret masse, der skal røres godt sammen. Da det varierer hvor meget væske de forskellige meltyper kan optage, kan du evt. tilsætte lidt ekstra vand, hvis din masse ikke er sammenhængende.

Del portionen i 2 og læg den ene del imellem 2 stykker bagepapir. Rul massen ud så den fylder hele bagepapiret og opdel dejen i de størrelser du ønsker dit knækbrød skal have. Her kan du bruge kanten af den dejskraber, pizzaskærer eller lign.

Gentag med den anden halvdel af dejen.

Bag knækbrødene ved 180 grader i ca 20 minutter. Jeg bager kun 1 plade af gangen. Hold øje undervejs i bagningen, da de yderste og de tyndeste knækbrød bliver hurtigst færdige. Dem løfter du bare af med en paletkniv og lader resten bage videre i ekstra  2 – 8 minutter.

Vigtigt er det at afkøle knækbrødene på bagerist, de bliver bløde, hvis de bliver på bagepladen. Opbevar i et smukt glas med låg og nyd dem evt. med denne lækre chokoladespread. De fungerer også rigtigt fint en del af et snackbord med f.eks. tomat spread,  mayonnaise, oliven tapenade eller rødbede spread

Vedr. bagepulver. Jeg prøvet at bage både med og uden bagepulver og begge dele fungerer. Hvis du bruger bagepulver bliver de lidt mere fluffy, men begge dele har et fint sprødt knæk.

Knækbrød og chokolade spread

 

 

 

 

 

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *