Vores hus er bygget i en gammel æbleplantage, hvilket betyder at vi har 5 æbletræer med gamle æblesorter plus det nye æbletræ med filippa æbler, vi plantede for nogle år siden.
Æbletræerne giver os en masse glæde i løbet af året. De er smukke med hvide blomster i foråret, skygger for solens stråler om sommeren og vi har æbler i massevis fra august til december.
Vi forsøger derfor at få mest muligt ud af æblesæsonen når den er her, det vil jeg dele med jer i dette blogindlæg.
I august er vores første æbler klar. De modner i løbet af 2 – 3 dage, falder derefter ned og er melede … så kunsten er at få dem plukket inden det sker. Jeg juicer august æblerne og opbevarer juicen i glasflasker, 2/3 fyldt, i fryseren. Noget af saften koger vi ind til æblesirup.
Æblesirup laves ved at ved lade æblesaften simre … og simre … og simre… under svag varme indtil den bliver sirupsagtig. Hvis sukkerindholdet i æblerne ikke er højt nok kan det være nødvendigt at tilsætte lidt sukker for at få den rigtige sirupsagtige konsistens. Æblesiruppen er uovertruffen lækker på pandekager, is mm. og kan holde sig indtil næste år på køl.
De næste æbler der modnes er små smukke ananas æbler som er spiseklare i september. De bliver brugt som de er til at spise, i salater, i råkost mm.
Men det helt store æbleboom kommer i løbet af oktober, hvor de to største af vores træer gavmildt giver så mange velsmagende, økologiske æbler at vi forærer en masse æbler væk og jeg laver æbleringe, æblegrød, æbleflæsk i det omfang jeg har lyst og energi til det.
Vi stiller en kasse med æbler ud til vejen og opfordrer folk til bare at tage og vi forærer glad og gerne til de naboer, venner, familie mm. der har lyst til at hente i haven.
Og så laver vi skønne æble retter til os selv, både til her og nu og til vinteren kommer, og der ikke længere er æbler i haven. Fx laver vi tørrede æbleringe og æblemos uden sukker.
Jeg blev inspireret til at lave tørrede æbleringe fra foodprepperklubben.dk, tak for den opskrift, og det går i sin enkelthed ud på at få kernehuset ud af æblet, skære æblet i tynde skiver, placere skiverne på en bageplade med bagepapir og bage et par plader ved 110 grader varmluft indtil æbleringene er tørre og knasende. Opbevares i et glas med tætsluttende låg, hvor de holder sig længe, men dog mister sprødheden i løbet af 3 – 4 uger, men de smager stadig lækkert, selvom de er lidt seje.
Da vi har rigtigt mange æbler, har jeg købt en kernehus-udstikker, men det kan også gøres ved at halvere æblet, skære kernehuset ud og derefter skære æblet i skiver. Du vil så få halve, tørrede æbleringe.
Æblegrød uden sukker laver jeg ved at ved at samle en masse friske æbler, skære kernehuset fra og skære æblerne i tern. Æbleternene kommes i en stor gryde med ca 2 cm. vand i bunden og så skal det simre ved svag varme til æblerne er bløde. Det tager 20 – 30 minutter.
Derefter blendes hele molevitten med en stavblender direkte i gryden og smages til med stødt kanel og stødt kardemomme. Nogle gange kommer jeg krydderierne med de sidste 5 minutters kogetid.
Æblegrøden skal nu køle ned, og er så klar til at komme på små glas og i fryseren.
Jeg syntes der er lidt meditativt ved at lave sådan en omgang æblegrød, så når jeg har lidt ekstra tid, laver jeg gerne en ekstra portion til vores store børn der er flyttet hjemmefra.
Den færdige æblegrød er supermad til maven da den indeholder en del fibre og pektin fra æbleskallen.
Æblegrøden bruger vi til at komme på et surmælksprodukt, på pandekager, som en mini æblekage mm.
Se billederne nedenfor:
Dette blogindlæg er skrevet i midten af november, hvor det er ved at være sidste chance for at få æblehøsten i hus, inden frosten sætter ind.
Derfor … har du æbler i haven, så sæt i gang inden frosten ødelægger dit æble guld … og hvis du ikke er så heldig at bo i en gammel æbleplantage kender du måske nogle der gør … eller i det mindste kender nogle der har et par æbletræer, så du kan få nogle lækre æbler og dermed proviantere lidt til de kommende vintermåneder.
Æbleringe
Æblegrød
Retter med æbler
Nu er nu de sidste æbler skal tages ind, inden frosten kommer.